Vragen over de adoptiereizen naar Polen

10-02-2014 17:29

Hieronder staan vragen en antwoorden over de de adoptiereizen naar Polen. Daarbij moet vermeld worden dat alle antwoorden onze eigen ervaringen zijn en daar kunnen geen rechten aan ontleend worden. Er zijn mensen die het natuurlijk anders kunnen ervaren.

* Waarom moet je twee keer reizen bij een adoptie uit Polen?
De eerste keer ga je naar Polen om de kinderen te ontmoeten. Meestal mag je ze dan tussen de 2 en 4 keer bezoeken. Als blijkt dat het contact goed verloopt, moet je weer naar huis. Tijdens de eerste reis hoor je ook veel informatie over je kind(eren) en je kunt vragen stellen aan de adoptiecommissie. Het ligt aan de rechter die je hebt, wanneer je weer verwacht wordt in Polen. Er moeten verschillende zaken geregeld worden en ook een rechtbankdatum moet worden gemaakt. Het kan dus zijn dat je maar heel kort in Nederland bent, maar ook een ander uiterste is bekend: een paar maanden. Meestal ligt het ergens tussen de 4 en 6 weken dat je weer terug mag naar polen voor de tweede reis om je kind(eren) voor altijd bij je te hebben.

* Hoe is de begeleiding van de reizen naar Polen geregeld?
Dit is natuurlijk een persoonlijke mening, maar wij hebben de begeleiding als goed ervaren. Grazyna (een Poolse vrouw, 'in dienst van' Kind en Toekomst) verzorgd de meeste begeleiding in Polen. Zij heeft de kinderen vaak al eens ontmoet voordat de voorstellen naar Nederland zijn gegaan. Tijdens de eerste reis is zij veel bij je en maakt de afpraken die gedaan moeten worden met o.a. de adoptiecommissie en het pleeggezin of het kindertehuis van je kind(eren). Voordat je die afspraken langs gaat, zal zij alles met jullie bespreken en ook eventuele vragen die je hebt, kun je haar altijd stellen. Tevens vertaald zij alles wat je maar wilt weten. Bij de eerste ontmoeting maakt zij veel foto's en zo nodig gebruikt ze de videocamera als er opnames gemaakt moeten worden, zodat je ongestoord kunt focussen op je kind(eren). Tijdens de tweede reis ben je in principe op jezelf aangewezen, met uitzondering van een tolk die je nodig hebt bij de rechtbankzitting en de reis naar Warschau. Meestal wordt dit bij de eerste reis al besproken of bekeken wie dit gaat doen.   

* Wat houd de 'verkorte procedure' voor Polen in? 
De verkorte procedure is niets anders dan dat je tijdens de tweede reis iets korter in Polen hoeft te zitten. In plaats van 8 weken, kun je dan 6 weken aanvragen. Of je dit krijgt is afhankelijk van de rechter die je hebt. In elke plaats kan dat weer verschillend zijn.  

* Hoe hebben jullie de tijd tussen de twee reizen ervaren?
Wij hebben de tijd tussen de eerste en tweede reis naar polen als de meest zware periode ervaren. En we zijn niet de enigen... Dat komt natuurlijk omdat je je kind(eren) dan al gezien hebt en je wilt gewoon zo snel mogelijk weer bij ze zijn. Wij hebben zelf de tijd nuttig besteed door de slaapkamers van de kinderen af te maken. Doordat we ze echt ontmoet hadden, wisten we ook beter wat er in hun slaapkamer aanwezig moest zijn. Ik vond het moeilijk om in deze periode weer aan het werk te gaan. Mijn gedachten waren gewoon in Polen en bij alles wat we nog wilden of moesten regelen voor de tweede reis. 

Verder hadden we de adressen van de pleeggezinnen waar Natalja, Artur en Mirek zaten. We hebben elke week een kaart gestuurd met een foto o.i.d. erin. De kidneren vinden het natuurlijk geweldig om post te krijgen en zo laat je weten dat we ze niet waren vergeten. Het is natuurlijk ook moeilijk voor kinderen om te begrijpen dat er mensen zijn die hun nieuwe papa en mama worden en ineens zien ze hen weken niet meer. Door de post (of misschien zijn er wel eens e-mailmogelijkheden) kun je een stukje onzekerheid voor de kinderen wegnemen. Overigens hebben we van onze kinderen nooit gehoord dat ze in angst hebben gezeten of met de vraag zaten of we wel terug zoiuden komen. Het hoeft dus niet een struikelblok te zijn, maar het kan wel.   

* Hoe kom je aan een verblijfadres tijdens die reizen?
Voor de eerste reis naar polen hoorden we via Kind en Toekomst dat er een hotel voor ons was geboekt. Daar hoefden we dus iets voor te doen. Voor de tweede reis had Grazyna ook al een adresje, maar omdat het te ver van de verblijfplaats van onze kinderen was, was het nog maar de vraag of dat mocht. Omdat het huisje waar de directrice van de adoptiecommissie ons  in wilden hebben al bezet was, kregen we toch groen licht voor het andere huis. Via bekenden of familie van Grazyna zijn er al veel verblijfplaatsen gevonden in Polen. Het hangt van het gebied af waar je zit. Ook via de yahoo-Polenlijst kom je wel eens aan handige adresjes. Inmiddels zijn er zoveel mensen met ervaringen in Polen, dat het vinden van een geschikte lokatie bijna altijd wel lukt. En vaak weet je tijdens de eerste reis waar je dus komt te wonen.  

* Wat is jullie ervaring m.b.t. het afreisgesprek bij Kind en Toekomst?
Als er iets perfect geregeld was van de hele adoptieprocedure, was het het afreisgesprek wel. Wij zaten er samen met nog twee andere stellen, maar het kan ook voorkomen dat je er alleen zit. Zo'n twee uur lang hebben we enorm veel informatie gekregen, brieven ondertekend, pakketjes gekregen, en konden we zoveel vragen stellen als we wilden. We gingen met een gerust hart onze eerste reis tegemoed omdat er zoveel duidelijk was wat er ging gebeuren.

Detail: omdat wij tijdens ons voorstel nog geen foto van de kinderen hadden gezien, kregen we deze pas te zien bij het afreisgesprek. helaas werd ons toen meegedeeld dat we die pas aan het eind van de informatie zouden krijgen. Anders zouden we teveel afgeleid worden door de foto en de overige informatie niet tot ons nemen. Hoewel het niet leuk is, hebben ze wel gelijk gehad. Na het zien van de foto, kun je maar op één ding letten: die foto! 

* Kun je al iets doen voordat je mag afreizen voor de eerste reis naar Polen?  
Ja. Je kunt nadat je het voorstel hebt gekregen de inrichting van de kamers doen of er een begin mee maken. En je kunt, als je net zo gek bent op lijstjes als ik, beginnen met het maken van alleleri soorten lijstjes. Om je alvast op weg te helpen, kijk dan bij de volgende vraag hieronder naar de voorbeeldlijst voor spullen die je mee moet/kunt nemen naar Polen voor de eerste en tweede reis. Je kunt ook alvast voor je kind(eren) een adoptieboekje maken. Eigenlijk een soort kennismakingsboekje van jullie voor het kind dat je tijdens de eerste ontmoeting geeft. Ik heb zelf een boekje eenvoudig gescrapt voor ieder kind. Daarin heb ik de volgende onderwerpen gebruikt: over ons, ons huis, onze tuin, de woonkamer, de keuken, de huisdieren, de badkamer, de slaapkamer van het kind, de knuffel (die ze ook in Polen zouden krijgen) en nog wat foto's van onszelf. Bij elke foto heb ik het Nederlandse woord en het Poolse woord erbij geschreven. Zo konden wij in Polen tijdens de eerste ontmoeting samen met de kinderen de foto's bekijken en benoemen wat ze zagen. Twee foto-voorbeelden: links; het eerste blad is natuurlijk een foto van het kind zelf. Rechts; voorbeeld van 'onze keuken'.